Current Project

Office Consolidation & the Big Backyard


We call it the Big Backyard Project because while it involves updates to the athletic field area, it will impact student life in a broader sense. For the students who live in the dormitories, this is their backyard – their outdoor space to play and enjoy their free time. The backyard area is used for many activities including physical education classes, recruitment events, football games and practices, poms practices and performances, graduation activities, intramural sports, softball games and practices, and much more. Two-thirds of the student body participate in a sport in the big backyard (football, poms, softball, intramurals, etc.). All ninth- and tenth-graders are required to take physical education classes, which also utilize the backyard area.

This project will address many capital needs at Michigan Lutheran Seminary. The project is so large in scope that we have categorized the different elements into tiers. This project will be donor-driven, as available funding will determine how much of the project can be accomplished. The foundation board has committed to underwriting the first tier of the project so that the work could be started while school was not in session.

FAQs 

Project Update


The office consolidation portion of the project is already underway. Two administrative workers recently retired from MLS. Through consolidation of some responsibilities and limiting daily interruptions to the reception position only, the school will not need to replace all of the hours currently allotted to those positions. Over the course of the first five years, MLS estimates that this will result in a savings of about $27,000 per year for the MLS operating budget.

As part of the consolidation, the business office, athletic department, and registrars office will soon be relocated to areas adjacent to the current administrative office. This will increase efficiency for the business office staff, since the receptionist is responsible for greeting visitors and receiving deliveries at the administrative entrance.

Because the office near the Court Street entrance will then be vacated, the foundation will move our offices to that area. This will allow for easier access to our offices by visitors and donors. It will also provide more visibility for the foundation by being located on the main level.

The office of the foundation and the adjacent athletic directors office will then be transformed into a faculty work space and meeting area. This will allow the current faculty room to be transformed into additional space for the newly combined administrative and business office.

All of this will result in betterand more efficientuse of the available space on campus.

Prior Projects

2005 – Present